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January 23, 2014 
 
XXXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 

Re: Private Letter Ruling 

Dear XXXXXXXXX, 

You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX ("Company") a request for 
a private letter ruling to the Colorado Department of Revenue ("Department") pursuant to 
Department Rule 24-35-103.5. This letter is the Department's private letter ruling. 

 
Issues 

 
1) Do the foot orthotics, braces, and splints Company furnishes to patients meet the 

definition of "durable medical equipment"? 
2) Do the foot orthotics, braces, and splints Company furnishes to patients meet the 

definition of "mobility enhancing equipment"? 
3)  Are the drill bits and pins included in implant kits subject to tax or exempt because 

they are necessary for installation of the implant? 
 

Conclusions 
 

1) See spreadsheet included in the ruling. 
2) See spreadsheet included in the ruling. 
3) The price for the pins is not subject to tax. The price for the drill bits is not subject 

to sales tax if the price is not separately stated from the implant and pins, but 
Company must pay use tax on the approximate price of the drill bits. The drill bits 
are subject to sales tax if its price is separately stated from the implant and pins. 

 
Background 

 
Company is a medical facility that performs surgeries. Following a medical procedure, 
Company will sell foot orthotics, braces, splints and other medical equipment to patients for 
their recovery. Company would like to know if the sale of this equipment is exempt from 
Colorado sales and use taxes. 
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In addition, Company purchases implants from vendors for use in specific medical 
procedures. These implants come in kits that include drill bits and pins necessary for 
installation. The drill bits are used in the procedure and are discarded after completion 
because they are not reusable. Company is charged sales tax on the drill bits and pins but 
not on the implant as the vendor believes the implants qualify as "prosthetic devices." 
Company believes the drill bits and pins are part of the "prosthetic device" because they are 
required to fit the implant to the particular individual. Moreover, Company can purchase the 
implant only as part of a kit that includes the drill bit and pins. 

 
Discussion 

 
1. Orthotics, Braces, Splints and Other Medical Materials 
Colorado levies sales and use tax on the sale or use of tangible personal property.1 

However, sales and use of certain medical products are exempt. There are several 
exemptions related to the sale of orthotics, braces, splints and other medical materials: (1) 
medical supplies furnished to a patient as part of a licensed provider's2 professional service, 
(2) prosthetic devices, (3) mobility enhancing equipment, (4) durable medical equipment.3 

We have provided a spreadsheet that identifies the product, states what, if any, exemption 
applies to the product, and notes regarding our determination. 

a. Medical supplies furnished to a patient as part of a licensed provider's 
professional services. 
Materials furnished to a patient as part of a licensed provider's professional services are 
exempt from sales and use tax.4 This exemption is quite broad and most of the products 
identified by Company can qualify under this exemption in appropriate circumstances. One 
requirement of this exemption is that the material be furnished to the patient. This 
requirement is intended to distinguish materials the licensed provider uses to perform 
professional services and those items that are used primarily by the patient as part of the 
licensed provider's professional services. An obvious example is an X-ray machine. The 
machine is used by the provider, not by the patient, and therefore does not fall under this 
exemption. Similarly, the lead bib worn by the patient is primarily used by provider and 
therefore not "furnished" to the patient, even though it is worn by the patient. In contrast, 
materials that leave the medical facility with the patient are generally materials furnished to a 
patient. Although the fact that the material leaves with the patient is generally sufficient to 
establish that the material was furnished to the patient, it is not necessary that the material 
leave the licensed provider's facility in order to qualify for this exemption. For example, 
topical antiseptics and pain relief administered to the patient at the provider's facility are 
generally viewed as furnished to a patient even though they may not "leave" the provider's 
office with the patient. 

Moreover, a product must be provided to a patient as part of the licensed provider's 
professional services. For example, if a customer, who is not a patient of Company, 
purchases the knee brace, then Company is similar to any other retailer, such as 

 
1 §§ 39-26-104(1)(a) and 202, C.R.S. 
2  "License provider" means any person authorized to prescribe drugs under the provisions of Title 12, C.R.S. 
3 See generally,§ 39-26-717, C.R.S. 
4 §39-26-717(1)(k), C.R.S. 
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Walgreens, and is not providing the knee brace as part of professional services. On the 
other hand, if Company provides professional services to a patient, such as surgery to repair 
knee cartilage damage, and, as a necessary part of the service, sells the brace to assist in 
the recovery of the surgery, the sale of the knee brace is exempt because it is provided as 
part of their professional services. Similarly, if Company performs knee surgery and the 
patient elects to purchase an orthopedic pillow for the patient's recurring neck pain (for 
which the patient is not seeing the provider), the sale of the pillow is unrelated to the 
professional service, and, therefore, the sale of the orthopedic pillow does not qualify under 
this exemption. Items marked as exempt under this exemption qualify only if they are sold 
as part of the professional service. If they are not sold as part of the professional services, 
they do not qualify for this exemption. 

As is the case with all exemptions, and notwithstanding the broad scope of this exemption, 
we narrowly construe this exemption and apply it only when the product clearly falls within 
the requirements of the statute. 

 
b. Prosthetic devices 
As a general observation, we determined that most products do not qualify for the prosthetic 
device exemption. The principal issue here is whether the product is primarily intended to 
replace a body part or function (in which case it qualifies as a prosthetic device) or whether 
the product is primarily intended to be a therapeutic device that aids the treatment of an 
injury or disease or to prevent injury or disease. Therapeutic devices are generally used for 
a short duration whereas prosthetic devices are generally understood to be used on a 
permanent or semi-permanent basis. This distinction between prosthetic and therapeutic 
devices rests, in part, on the fact that in 2010 Colorado eliminated the therapeutic device 
exemption. Moreover, prosthetic devices are generally those that are customized for each 
patient. Products that are listed in the spreadsheet are not exempt as prosthetic devices 
primarily because they are designed for therapeutic purposes or are not designed for a 
particular patient. Finally, the Department will also consider whether the product is 
commonly understood to be a prosthetic device. For example, shoe inserts are excluded as 
prosthetic devices because they are not commonly understood to be prosthetics but, rather, 
to be orthopedic or therapeutic devices, although they, in some sense, can replace the 
function of a missing or defective body part. 

c. Mobility Enhancing Equipment 
As in the case of the prosthetic device exemption, we determined that most products did not 
fall within this exemption. The principal issue here was whether the product clearly fell 
within this exemption or whether the product was too remotely related to mobility. The 
statute requires that the primary purpose of the item be to aid mobility. Most of the products' 
primary purpose was not to aid mobility but to aid in the healing and repair of the body. 

 
For example, knee braces have some relationship to mobility in the sense that they are 
designed either to treat an injury that affects the patient's ability to walk or designed to 
prevent injury related to walking. However, the examples of mobility enhancing equipment 

 
 

5  Security Life & Accident Co. v. Heckers, 177 Colo. 455,495 P.2d 225, 226 (1972). Regional Transp. 
Dist. v. Charnes, 660 P.2d 24, 25 (Colo. App. 1982). 
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listed in statute include wheelchairs, scooters, and walking aids such as walkers, crutches, 
and canes. Notably absent from this list are knee braces, boot cradles, and shoe inserts. 
Although these items are related to mobility, their primary purpose is not commonly 
understood to aid mobility but, rather, to facilitate healing and to prevent further injury. 

 
Products that are listed in the spreadsheet as qualifying under this exemption qualify only if 
they are purchased pursuant to a prescription. 

d. Durable Medical Equipment 
Products that qualify for durable medical equipment cannot be worn in or on the body. 
Most, but not all, of the products we reviewed, were worn on the body and, therefore, did not 
qualify under this exemption. Items that are designed to withstand repeated use, dispensed 
pursuant to a prescription, and not worn in or on the body may qualify for this exemption. 

2. Implant Kits 
Joint implants generally qualify as exempt material furnished to a patient as part of a 
licensed provider's professional services. The implants in question are surgically 
implanted in patients and, thus, leave the doctor's office with the patient. In an 
analogous situation, we have determined that casts and splints, which are used to heal 
broken bones, fall within this exemption when they are furnished to the patient by 
physicians as part of a physician's professional service and the items leave the 
physician's office with the patient. For these reasons, we find that the implant is exempt 
as material furnished to a patient by a licensed provider as part of the provider's 
professional services to the patient. 

 
The implants also qualify as a prosthetic device because they replace a missing or defective 
body part. They do not qualify as durable medical equipment because they are worn in the 
body, and they do not qualify for mobility enhancing equipment because they are not 
commonly understood to be of the same type of equipment contemplated by the statute. 

 
Pins used to temporarily hold the implant in place are also exempt because they are 
furnished to the patient, much like a plaster cast or bandage is temporarily furnished to the 
patient while the body heals. 

 
Drill bits do not qualify for the exemption of materials furnished to a patient by a licensed 
provider because the drill bits are primarily used by the licensed provider, much in the same 
way that an X-ray machine or scalpel is primarily used by the provider rather than furnished 
and used by the patient. 

 
Company states that drill bits come as part of a kit with the purchase of the implant and pins. 
Company represents that the cost of the drill bit is a small fraction of the cost of the implant 
and pins. We have stated in other contexts that when a sale is a bundle of taxable and non- 
taxable items, the price of the taxable item is not separately stated, and the value of the 
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taxable item is small relative to the price of the entire package, then the retailer does not 
collect sales tax on the sale price but pays use tax on the taxable item.6 

 
Therefore, if the price for the drill bit is separately stated, then Company shall pay sales tax 
when it acquires the drill bits from its supplier. Company does not collect sales tax on the 
drill bits if its price is listed on the patient invoice because Company is the consumer of the 
drill bits. If the price for the drill bits is not separately stated on the supplier's invoice, then 
Company does not pay sales tax, but Company must estimate the price to acquire a similar 
drill bit and report use tax calculated on that price. 

 
Miscellaneous 

 
This ruling applies only to sales and use taxes administered by the Department. Please note 
that the Department administers state and state-collected city and county sales taxes and 
special district sales and use taxes, but does not administer sales and use taxes for self- 
collected home rule cities and counties. You may wish to consult with local governments 
which administer their own sales or use taxes about the applicability of those taxes. Visit 
our web site at www.colorado.gov/revenue/tax for more information about state and local 
sales taxes. 

 
This ruling is premised on the assumption that Company has completely and accurately 
disclosed all material facts. The Department reserves the right, among others, to 
independently evaluate Company's representations. This ruling is null and void if any such 
representation is incorrect and has a material bearing on the conclusions reached in this 
ruling. This ruling is subject to modification or revocation in accordance to Department Rule 
24-35-103.5. 

 
Enclosed is a redacted version of this ruling. Pursuant to statute and regulation, this 
redacted version of the ruling will be made public within 60 days of the date of this letter. 
Please let me know in writing within that 60 day period whether you have any suggestions or 
concerns about this redacted version of the ruling. 

 
 

Sincerely, 
 
 
 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue 

 
 

 
 

6 Department General Information Letter GIL-09-004. You can find this and other letters at 
www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library > Rulings. 
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