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Re: Private Letter Ruling 

 

 
Dear XXXXXXXXXX, 

Your firm submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXXX ("Company") a request for a 
private letter ruling to the Colorado Department of Revenue ("Department") pursuant to 
Regulation 24-35-103.5. This letter is the Department's private letter ruling. 

 
Issues 

1. Is the Company's purchase of XXXXXXXXXXXXXXX ("System") exempt from state 
and state-administered local sales taxes because the System qualifies either for the 
Resale exemption (defined below) or for the Renewable exemption (defined 
below)? 

2. Does the Customer's purchase of the System qualify for the Renewable 
exemption? 

Conclusion 
1. Company's purchase of the System from Contractor is exempt from state and state 

administered local taxes. 

2. Customer's lease and purchase of the System is exempt from state and state 
administered sales and use taxes under the Renewable Components exemption, 
except the on-site monitoring system which is subject to sales and use taxes. 

 
Background 

Company is in the business of leasing turnkey photovoltaic energy systems ("System") 
to residential customers ("Customers"). A System consists of photovoltaic modules, 
mounting racks, an inverter, an on-site monitoring system, and wiring. Photovoltaic 
modules are mounted to a home - typically a roof - with mounting racks and related 
hardware. Company's mounting racks are designed to be removable. The modules 
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convert sunlight into direct current electricity. Because direct current electricity is 
unsuitable for most household applications, an inverter converts direct current 
electricity to alternating current electricity. An on-site monitoring device monitors the 
amount of power produced by the System and the performance of the panels and 
inverter. After passing through the inverter and monitoring device, electricity enters the 
home and is available for consumption by customer. Unused power is sent to the local 
utility's distribution grid and, in some regions, can offset the customer's use of power 
from the grid. 

 
Company engages independent contractors ("Contractor'') to market the System to 
potential residential customers, and, when they locate willing customers, to procure 
and install Systems on customers' homes. Company's contracts require its contractors 
purchase components for each System they install and provide all labor, supplies, 
tools, insurance, and certifications necessary to install and test the System. During 
installation, Contractors retain title to, and possession of, the System. Company pays 
Contractor an agreed-upon fixed price for the System in two installments (i.e., a portion 
after substantial completion and the remainder after testing). The contracts are lump 
sum - neither contract nor invoices separately state charges for materials and 
installation. 

 
After purchasing a System, Company leases it to its customer - the residential 
homeowner. Its lease agreements provide that a System dose not become a fixture 
(i.e., it remains tangible personal property) and that Company may remove it after the 
lease terminates. All customer leases have terms that are greater than three years. 
After a lease term (including renewals) expires, a customer may purchase the System 
for its fair market value or have Company remove it. 

 
Discussion 

1. Company's purchase of the System is not subject to sales or use taxes 
administered by the Department. 

 
We find that the contract between Contractor and Company is not subject to sales or 
use tax. Company's purchase of the System is exempt under the Renewable 
Component exemption set forth in §39-26-724, C.R.S.,1 which applies not only to 
purchases by the ultimate consumer (Customer) but to "all" sales and uses of 
qualifying renewable energy components. 

 
We also note that, if the System is a real property fixture when possession passes to 
Customer, then the transaction is not subject to sales and use taxes because these 
taxes apply only to the sale and use of personal property. However, we do not 
determine here whether the System is a fixture when purchased by Company because 
the transaction is exempt regardless of such a determination. 

 

 
 

1 Subsection 724 exempts the sale of components used to produce energy from renewable energy 
sources, including photovoltaic energy systems. 
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For purposes of completeness, we also note that Contractor is entitled to a sale-for 
resale exemption for its purchase and use of component parts used to construct the 
System if the System is not a real property fixture, regardless of whether the 
components are exempt under the Renewable Component exemption. Conversely, 
Contractor is not entitled to the resale exemption if the contract is for the building of a 
real property fixture, but Contractor is entitled to the Renewable Component exemption 
if Contractor's purchases from suppliers are of qualifying components. For example, 
Company represents that Contractor purchases solar modules that meet the statutory 
definition of "solar modules." As such, Contractor's purchases of these modules are 
exempt because the Renewable Component exemption applies to all purchases, not 
just purchases by the ultimate consumer. However, Contractor cannot claim the 
Renewable Component exemption if Contractor is purchasing from suppliers only the 
parts of qualifying components and not the components themselves. This is true even 
if the parts, when assembled, become qualifying components. 

 
We next tum to the issue of whether the various components of the System qualify as 
"components" under subsection 724. Company represents that the System is solely 
comprised of those items specifically identified in subsection 724, except for an on-site 
monitoring system, which we discuss below. Based on this representation, we rule that 
Company's purchases of components that are specifically listed in subsection 724 are 
exempt. 

 
With respect to the on-site monitoring component, we find that it does not qualify as a 
"component." We first consider the statutory terms. Subsection 724(2)(b)(I) identifies 
the following components as exempt: wind turbines, rotors and blades, solar modules, 
trackers, generating equipment, supporting structures or racks, inverters, towers, and 
foundations, balance of system components such as wiring, control systems, 
switchgears, and generator step-up transformers, and concentrating solar power 
components that include, but are not limited to, mirrors, plumbing, and heat 
exchangers. Subsection 724(2)(b)(II) then lists components that are not exempt: any 
component beyond the point of a generator step-up transformer located at the 
production site,2 labor, energy storage devices, and "remote monitoring" systems. The 
term "on-site monitoring system" is not found in either category, but would appear at 
first blush to be similar to the remote monitoring system listed in the non-qualifying 
equipment list. 

Company argues that its on-site monitoring system is not a "remote monitoring" system 
as this term is used in subsection 724(b)(II). Company represents that "remote 
monitoring" systems are those used by large commercial wind and solar energy 
generation facilities to monitor and operate generation equipment from facilities 
separate from the generation site. Company represents that most large solar and wind 
generation facilities use sophisticated "supervisory control and data acquisition" 
(SCADA) systems enabling employees to monitor system performance and to make 

 
 

2 Company represents that a generator step-up transformer is typically used in commercial settings and 
is not used in its System for residential homes. Thus, there is no reference point to determine whether 
the on-site monitoring component is located beyond such a generator. 
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necessary adjustments, all from remote locations. In distinction to remote monitoring 
systems, the on-site monitoring system at issue here is part of the on-site meter and 
provides lessees with information regarding the amount of electricity that their system 
generates. In some cases, these on-site monitors can also send this information to 
Company through lessee's Internet connection, but the Company cannot control the 
System. 

 
We agree that the "remote" monitoring component listed in subsection 724(b)(II) 
suggests a component that is not located on the System's premises. In this case, 
Customer is the principal user of the on-site monitoring component. This monitoring 
system allows the Customer to determine the amount of electrical energy being used 
by the System and make decisions related to when and what household appliance 
should be used. Customers also use this component to track sales of electrical energy 
to electricity utilities. Although Company may make use of the data, it is not the 
component's predominant function. Thus, we find that this on-site monitoring system 
is not a remote monitoring system as used in subsection 724(2)(b)(II). 

 
However, the lists of qualifying and non-qualifying equipment are not exclusive.3 We 
must still determine if the on-site monitoring component more accurately falls within the 
qualified components category or within the non-qualifying components category. And 
in this inquiry, we are guided by at least two well-established rules for interpreting 
statutes. First, exemptions are narrowly interpreted. Regional Transp. Dist. v. 
Chames, 660 P.2d 24, 25 (Colo. App. 1982). Second, taxpayer has the burden of 
establishing that the transaction clearly falls within an exemption. General Motors v. 
City and County of Denver, 990 P.2d 59 (Colo. 1999). 

 
The common thread between these lists is that qualifying components are those that 
are directly used for the production of electricity. This is a common criterion used to 
evaluate whether the sale or use of tangible property is exempt in a host of other 
settings. For example, machines and machine tools used in manufacturing are 
exempt; however, manufacturing involves a variety of machines and equipment and 
not all are exempt. Equipment that is not directly used in the manufacturing process 
(e.g., computers used by administrative staff of a manufacturing company) is not 
exempt even though the equipment may have some connection to the manufacturing 
process.4 

 
We are impressed by the fact that the System is largely, if not completely, automated 
and does not require a monitoring device in order to operate. Indeed, the monitoring 
component does not control or operate the System. Rather, the monitor performs an 
administrative function of recording energy sales to the utility and providing information 

 
 

3 "'Components used in the production of alternating current electricity from renewable energy source' 
shall include, but are not limited to, ..." 
4 §39-26-709, C.R.S. See, also, §39-26-719(1)(d), 2(c) and 3(c) (items directly used in farm operations); 
Special Regulation 2, Agricultural Producers (land directly used in agricultural operation); §39-26-401(4) 
(equipment directly used in biotechnology research); §39-26-601(1) (property directly used in research 
and development) (repealed); §39-26-713(2)(e)(l)(B) (property directly used in processing of food). 
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to the Customer regarding when best to use household appliances. This administrative 
function is too attenuated from the operational needs of the System to qualify as an 
exempt Renewable Component. Therefore, we conclude that the on-site monitoring 
system is not a qualified component. 

 
Although the on-site monitoring system is not exempt under the Renewable Energy 
exemption, Company is not liable for sales or use tax when it acquires this on-site 
monitoring component from Contractor, again for two alternative reasons. If the 
contract between Contractor and Company is a sale of tangible personal property, then 
Company and Contractor are entitled to a sale for resale exemption because Company 
resells the component when it leases it to the Customer. On the other hand, if the 
contract between the Contractor and Company is for the installation of a real property 
fixture, then the Company has not purchased tangible personal property from the 
Contractor. In this latter case, however, the Contractor is liable for use tax when it 
acquires and installs the on-site monitoring system on Customer's home. 

 
2. Company's lease of the System to Customers is exempt from sales and use taxes 
under the Renewable exemption, except for the lease of the on-site monitoring 
component. 

 
Leases5 of tangible personal property for more than three years are treated as sales 
and are subject to sales and use taxes, unless the lease is otherwise exempt. If the 
System remains tangible personal property after it is installed on the Customer's 
premise, then the lease of the System is exempt, except with respect to the on-site 
monitoring component, because the System qualifies under the Renewable Energy 
exemption. Similarly, Company's sale to, and Customer's use of, the System at the 
end of the lease is also exempt under the Renewable Component exemption, except 
for the on-site monitoring component. 

Customer must pay, and the Company must collect, sales tax on the lease price of the 
on-site monitoring system and purchase price of the on-site monitoring system if lessee 
exercises its option to purchase the component at the expiration of the lease. 
Company must calculate this price, which must include a reasonable markup from the 
cost of this component, and separately state the price for this item on the Customer's 
invoice or contract. Alternatively, Company can pay use tax on the fair market value of 
the on-site monitoring component. The on-site monitoring component is 
inconsequential in value in relation to the overall price of the System. For this reason, 
the Department will allow the seller to pay use tax on this taxable item. Under this 
alternative approach, the Department does not have an objection if this use tax is 
passed on to Customer as a matter of contract. 

 
 
 

 

5 We do not determine whether the lease at issue is a true lease or a finance lease (i.e., credit sale) in 
which the lease and retention of title are merely security interests held by Company. The distinction is 
largely irrelevant except when the seller factors the finance lease. See, generally, §39-26-111, C.R.S.; 
GIL-08-023 and GIL-11-013. 
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If the System is a real property fixture, including the on-site monitoring system, then the 
lease is not subject to sales or use taxes because these taxes apply only to personal 
property. However, and as discussed above, Contractor's purchase of the on-site 
monitoring system is subject to sales or use tax if the System is a real property fixture. 

 
Miscellaneous 

This ruling applies only to sales and use taxes administered by the Department. You 
may wish to consult with local governments which administer their own sales or use 
taxes about the applicability of those taxes. 

 
This ruling is premised on the assumption that the Church has completely and 
accurately disclosed all material facts. The department reserves the right, among 
others, to independently evaluate Church's representations. This ruling is null and void 
if any such representation is incorrect and has a material bearing on the conclusions 
reached in this ruling. This ruling is subject to modification or revocation in accordance 
to Department Regulation 24-35-103.5. 

 
Enclosed is a redacted version of this ruling. You have previously reviewed and stated 
you have no comment or objection to the redaction. 

 
Sincerely, 

 
 
 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue 
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