
 
 
 

  
 

Office of Tax Policy 
P.O. Box 17087 
Denver, CO 80217-0087 
 
DOR_TaxPolicy@state.co.us 

 

GIL-17-012 

July 28, 2017 

XXXXXX 
XXXXXX 
Attn: XXXXXX 
XXXXXX 
XXXXXX 

 
Re: Software and Related Services 

Dear XXXXXX, 

You submitted on behalf of XXXXXX (collectively referred to as the “Company”) a request 
for guidance relating to software and related services. 

 
The Colorado Department of Revenue (“Department”) issues general information letters 
and private letter rulings. A general information letter provides a general overview of the 
relevant tax issues, but is not binding on the Department. A private letter ruling provides a 
specific determination for a specific set of facts, is binding on the Department but not on 
the taxpayer, and requires payment of a fee. For more information about general 
information letters and private letter rulings, please see Department Rule 1 CCR 201-1, 
24-35-103.5. 

 
The Department treats this request as a general information letter. It is important to 
remember that general information letters, such as this one, are general discussions of tax 
law and are not binding on the Department. If Company would like the Department to 
issue a private letter ruling on the issue raised here, Company can submit a request and 
pay the fee in compliance with Department Rule 1 CCR 201-1, 24-35-103.5. 

 
Issue 

Does sales tax apply to the various products and services listed? 

Background 
Company provides the products and services set forth below. 

Discussion 
You ask whether any of the listed activities are a “taxable event.” Our responses below 
are limited to sales taxes. We are not providing guidance here on the question of whether 
the listed activities create for Company an income tax liability or any tax liability other than 
sales tax. The facts provided are limited and our responses are accordingly limited. Our 
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responses below are only guidance and are not binding on the Department. It is 
Company’s obligation to determine its tax liabilities. 

1. Software licenses. Sales tax applies to sales of tangible personal property. § 
39-26-104, C.R.S. Software that is delivered electronically is not tangible 
personal property. See, § 39-26-102(15), C.R.S. 

2. SAS / hosting services. Charges for software delivered via an application service 
provider are not subject to sales tax. § 39-26-102(15), C.R.S. 

3. Accounting services. Charges for accounting services are generally not subject 
to sales tax. § 39-26-104, C.R.S. 

4. Conversion services. Charges for conversion services are generally not subject 
to sales tax. § 39-26-104, C.R.S. 

5. Customer services (labor). Charges for services are generally not taxable unless 
the retailer requires the buyer to purchase the services as part of the sale of 
taxable tangible personal property or the charge for the service is not separately 
stated on an invoice from the sale of taxable tangible personal property.1 

6. Forms /scanners / hardware sales. Charges for the sale of tangible personal 
property are subject to sales tax. § 39-26-104, C.R.S. A retailer who is doing 
business in Colorado, must collect, report, and remit sales or retailer’s use tax. 
§39-26-102(3), C.R.S. We do not determine here whether Company is doing 
business in Colorado. 

7. Maintenance / support. If the sale of the computer software is taxable, then 
charges for the sale of maintenance and support fees are also subject to sales 
tax unless the buyer has the option to not purchase the maintenance and support 
as part of its purchase of the taxable software and if the charge for such service 
is separately stated on an invoice.2 

8. Custom programming. Software is not taxable tangible personal property unless 
it is prepackaged for repeated sale or license and has a non-negotiable license. 
§ 39-26-102(15), C.R.S. 

9. On-site training / consulting. See response to 5. 
10. On-site travel reimbursement. Reimbursement of expenses is not a sale of 

tangible personal property. 
11. Phone training from outside Colorado. See response to 5. 
12.  Training conference in Colorado. No. Charges for training services are not 

subject to sales tax, except as stated in response to 5. 

Miscellaneous 
This letter represents the good faith opinion of Department personnel who are 
knowledgeable on state taxes issues. However, the Department does not make a specific 
determination here on any of the issues raised and the Department is not bound by this 
general information letter. 

 
The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This 
letter does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home- 
rule counties. You may wish to consult with local governments which administer their own 
sales or use taxes about the applicability of those taxes. Visit our web site at 
www.colorado.gov/tax for more information about state and local sales taxes. 

 
 

 

1 See, e.g., Private Letter Ruling (PLR) 12-006 
2 See, e.g., General Information Letter (GIL) 16-003 

http://www.colorado.gov/tax
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Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this 
redacted letter will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me 
know in writing within that 60 day period whether you have any suggestions or concerns 
about this redacted letter. 

 
 

Sincerely, 
 
 
 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue 
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