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January 27, 2015 
 

XXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXX 

 
 

Re: Cloud Service Plans 

Dear XXXXXXXXXX, 

You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXX (“Company”) a request for guidance to determine 
whether Colorado sales or use tax is applicable to cloud service plans. 

The Colorado Department of Revenue (“Department”) issues general information letters and 
private letter rulings. A general information letter provides a general overview of the relevant tax 
issues and is not binding on the Department. A private letter ruling provides a specific 
determination for a specific set of facts, is binding on the Department but not on the taxpayer, and 
requires payment of a fee. For more information about general information letters and private 
letter rulings, please see Department Rule 24-35-103.5 at www.colorado.gov/revenue/tax > Tax 
Library > Rulings. 

 
The Department initially treats your request as one of a general information letter. If you would like 
the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can resubmit a request 
and fee in compliance with Department Rule 24-35-103.5. It is important to remember that general 
information letters, such as this one, are general discussions of tax law and are not a 
determination of the tax consequence of any particular action or inaction. 

Issue 
 

Are Company’s charges for cloud service plans subject to Colorado sales or use tax? 
 

Background 
 

Company manufactures solar-powered wireless cameras. Company also sells cloud service plans 
that allow customers to send and view photos on the camera by accessing Company’s website. 
The cloud service relies on a mobile telecommunications carrier to transmit the data from the 
customer’s camera to Company’s servers. Company sells two types of plans. The first plan is a Wi- 
Fi enabled cloud service using the customer’s Wi-Fi network to transmit images from the camera to 
Company’s cloud storage. The second type of plan is a cellular network cloud service using the 
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cellular phone service to transmit images from the camera to Company’s cloud. Company asserts 
that it purchases a cellular phone data plan from a cellular phone company and resells the data 
plan to the customer as part of the cloud service package. The cellular data plan is considered 
machine-to-machine and there is no voice service with the plan. The cellular company does not 
charge Company sales tax on charge for the data plans. 

 
Discussion 

A customer's use of Company’s cloud storage to store and view images raises the question of 
whether the software, service, or servers are subject to Colorado sales tax. Colorado does not 
levy sales or use tax on the sale or use of computer software used by application service 
providers.1 An application service provider means an entity that retains custody over or hosts 
computer software for the use by third parties. Although we do not decide the issue here, it 
appears likely that Company is an application service provider. Therefore, the Department would 
treat the customer’s use of Company’s computer software as a non-taxable charge. To the extent 
the charge is for use of the Company’s servers, the Department would likely not assert that the 
customers are engaged in the a taxable rental of Company’s servers if control over the servers 
primarily rests with Company. Even if this was a taxable rental of such servers, the Department 
would likely not assert that there was a taxable use in Colorado if the servers are located outside 
Colorado. 

 
Colorado does not impose sales tax on most services, with the notable exception of intrastate 
telephone and telegraph services.2 Company’s cloud service raises the possibility that Company 
may be the “provider” of intrastate telephone and telegraph services. Company uses a cellular 
telephone service to transmit the data from the customer’s camera to Company’s servers. 
Colorado’s tax on intrastate telephone and telegraph services is levied on “telephone and 
telegraph services, whether furnished by public or private corporations or enterprises for all 
intrastate telephone and telegraph... service.”3 Department Regulation (39)26-104.1(c)(l)(a) 
defines telephone and telegraph services to include, but not be limited to: 

On or after August 1, 2002, all telephone and telegraph services except those 
services defined as mobile telecommunications services under 4 United States 
Code section 124(7), which are intrastate telephone and telegraph service are 
subject to the tax imposed by C.R.S. 39-26-106, whether furnished by public, 
private, mutual, cooperative, or governmental corporations or agencies. The term 
“service” includes but is not limited to additional listings, joint-user service, non- 
talking circuits, leased circuits and facilities, local exchange service (whether on 
a flat or measured basis), information charges, service connection charges, and 
any other charges assessed or passed on to the consumer with the exception of 
charges for installation or repair which are taxed according to the Special 
Regulation on Contractors. Telephone service is taxable whether either local or 
toll calls are made or telegrams are sent from telephone pay stations. 

 
There is some debate about whether data service provided by mobile telecommunication providers 
constitutes telephone or telegraph service. However, the Department has for many years defined 
intrastate telephone service to include non-talking circuits. Therefore, the Department would likely 
view charges for data plans by mobile telecommunication providers as telephone service. If the 
transmission pathway involves both intrastate and interstate telephone service and the charge for 
the intrastate service is not separately stated, then the entire charge is subject to sales tax. 

 
 

 
 

1 §39-26-102(15)(c), C.R.S. 
2 §39-26-104(1)(c), C.R.S. 
3 Ibid. 
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Company represents that it purchases the telephone service for resale. An entity is considered a 
telecommunications services reseller if it (1) incorporates purchased telecommunications and (2) 
the entity can be reasonably expected to contribute to the Universal Services Fund (“USF”) from 
those offerings. There is an exemption to this requirement if the reseller is a de minimis 
telecommunications provider or if it is a system aggregator. A provider meets the de minimis 
requirement if they are not a common carrier and would provide less than $10,000 to the USF. All 
providers of telecommunications services, including wholesalers and resellers, are required to file 
a Form 499-A. Additionally, the reseller must provide the wholesaler with a sign annual certification 
of tits reseller status, and the wholesale must file this annual certification with its own Form 499-A. 
If Company does file FCC Form 499-A or is not considered a di minimis telecommunications 
provider, the Department will likely view Company’s purchase of the data plans from a mobile 
telecommunications provider as a taxable retail sale in which Company is the user and consumer 
of the data plans in delivering the service to their customers.. 

 
Finally, the Department would likely not view the charge for cloud Wi-Fi as a charge for intrastate 
telephone or telegraph service. The transmission from the camera to the customer’s Wi-Fi network 
is not a transmission service made by Company; it is the customer’s own Wi-Fi network providing 
the data transmission. 

 
Miscellaneous 

 
This letter represents the good faith opinion of Department personnel who are knowledgeable on 
state taxes issues. However, the Department does not make a specific determination here on any 
of the issues raised and the Department is not bound by this general information letter. 

The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This letter 
does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home-rule 
counties. You may wish to consult with local governments which administer their own sales or use 
taxes about the applicability of those taxes. Visit our web site at www.colorado.gov/revenue/tax for 
more information about state and local sales taxes. 

 
Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this redacted letter 
will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me know in writing within 
that 60 day period whether you have any suggestions or concerns about this redacted letter. 

 
Sincerely, 

 
 
 

Office of Tax Policy  
Colorado Department of Revenue 
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