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GIL-14-012 
 

April 28, 2014 
 

XXXXXXXXXXXXXXX 
Attn: EXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 

 
Re: Infusion Pumps 

Dear XXXXXXXXXXX, 

You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXX (“Company”) a request for guidance on the 
applicability of sales or use tax on infusion pumps. 

 
The Department issues general information letters and private letter rulings. A general information 
letter provides a general overview of the relevant tax issues and is not binding on the Department. 
A private letter ruling provides a specific determination for a specific set of facts, is binding on the 
Department but not on the taxpayer, and requires payment of a fee. For more information about 
general information letters and private letter rulings, please see Department Rule 24-35-103.5 at 
www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library > Rulings. 

The Department initially treats your request as one of a general information letter. If you would like 
the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can resubmit a request 
and fee in compliance with Department Rule 24-35-103.5. It is important to remember that general 
information letters, such as this one, are general discussions of tax law and are not a determination 
of the tax consequence of any particular action or inaction. 

 
Issue 

 
Is the sale of an infusion pump subject to Colorado sales tax? 

 
Background 

Company is engaged in the sale of infusion pumps for post-operative pain management for patients 
at home. The infusion pump is provided to the patient as part of the provision of the surgeon’s 
professional services and is disposed of by the patient at their home after the pain therapy has run 
its course. 

 
 
 
 

 
Discussion
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Colorado levies sales and use tax on the sale, use, storage, or consumption of tangible personal 
property in Colorado.1 However, Colorado exempts a variety of medical products. There are two 
exemptions that appear to apply to infusion pumps. One such exemption applies to “all sales of 
medical, feeding, and disposable supplies, including any related accessories, for incontinence, 
infusion, enteral nutrition, ostomy, urology, diabetic care, and wound care dispensed pursuant to a 
prescription.”2 An infusion pump that administers medications through infusion is exempt from 
Colorado sales and use tax if prescribed by a licensed provider.3 

 
The second exemption applies to material furnished to the patient as part of the licensed provider’s 
professional services.4 This exemption does not require a prescription but the material must be 
furnished by the licensed provider and leave the licensed provider’s office with the patient, and the 
material must be primarily used by the patient and not the provider. 

 
Colorado law also exempts durable medical equipment, but this exemption does not apply if the 
patient wears the equipment, as appears to be the case for the infusion pump. 

Miscellaneous 
 

This letter represents the good faith opinion of Department personnel who are knowledgeable on 
state taxes issues. However, the Department does not make a specific determination here on any 
of the issues raised and the Department is not bound by this general information letter. 

 
The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This letter 
does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home-rule counties. 
You may wish to consult with local governments which administer their own sales or use taxes 
about the applicability of those taxes. Visit our web site at www.colorado.gov/revenue/tax for more 
information about state and local sales taxes. 

Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this redacted letter 
will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me know in writing within that 
60 day period whether you have any suggestions or concerns about this redacted letter. 

 
Sincerely, 

 
Office of Tax Policy  
Colorado Department of Revenue 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

1 §§39-26-104(1) and 202, C.R.S. You can view statutes on the Department’s Web site at 
www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library > Statutes. 

2 §39-26-717(1)(h), C.R.S. 
3 §39-26-717(1)(h), C.R.S. and Department publication FYI Sales 68, which explicitly lists infusion pumps as 

exempt from sales and use tax. To view this and other publications on the Department’s Web site, visit 
www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library > FYI Publications > Sales > Sales 68. 

4 §39-26-717(1)(k), C.R.S. 
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