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GIL-13-003 
 
February 6, 2013 
 
XXXXXXXXXXXXXXXXX 
ATTN: XXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXXX 

 
Re: Rental and Labor Charges 

 
Dear XXXXXXXXXXX, 
 
You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXXXX (“Company”) a request for guidance to 
determine the applicability of Colorado sales and use tax on the rental of Company’s 
equipment, labor charges in connection to the rental, and charges for chemicals used in 
connection with the rental of Company’s equipment. 
 
The Colorado Department of Revenue (“Department”) issues general information letters and private 
letter rulings.  A general information letter provides a general overview of the relevant tax issues 
and is not binding on the Department.  A private letter ruling provides a specific determination for a 
specific set of facts, is binding on the Department but not on the taxpayer, and requires payment of 
a fee.  For more information about general information letters and private letter rulings, please see 
Department regulation 24-35-103.5 at www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library > Rulings.  
 
The Department initially treats your request as one of a general information letter.  However, we note 
that you have requested a specific determination regarding your transactions.  Such a specific 
determination is made only in private letter rulings.  If you would like the Department to issue a 
private letter ruling on the issues you raise, you can resubmit a request and fee in compliance with 
regulation 24-35-103.5.  It is important to remember that general information letters, such as this 
one, are general discussions of tax law and are not a determination of the tax consequence of any 
particular action or inaction. 

 
Issue 

 
1. Is the rental of Company’s equipment subject to Colorado sales and use tax? 
2. Are labor charges for the supervision and assistance of Company’s equipment subject to 

Colorado sales and use tax? 
3. Are charges for chemicals that are required for the proper use of Company’s rental 

equipment subject to Colorado sales and use tax? 
Background 

 

 
Office of Tax Policy Analysis 
P.O. Box 17087 
Denver, CO 80217-0087 
dor_taxpolicy@state.co.us 

http://www.colorado.gov/revenue/tax


 2 

Company is headquartered outside of Colorado, but has customers in Colorado who rent motors 
and tooling for their oil drilling needs. Company also charges for the use of disposable products, 
such as chemicals, which aid in the use of equipment. In addition, Company employees travel to 
drilling locations and stay on-site to supervise and assist with the functioning of the rental 
equipment.  Customers are charged for these labor costs. One of Company’s customers has stated 
that Company should not be charging tax on their invoices because the “materials were used within 
the service and [are] not a specific material purchase.” Therefore, Company is requesting a 
determination of the tax required to be collected and remitted on their rentals and services. 
 

Discussion 
 

The Department does not have a regulation or publication that specifically addresses your inquiry. 
 The following is a general discussion of the tax issues surrounding your request.   

 
Colorado imposes sales and use tax on the sale and rental of tangible personal property.1 In 
general, Colorado does not levy sales tax on services, except in certain circumstances.   
 
If a retailer provides both taxable tangible personal property and non-taxable services, the question 
arises whether some, all, or none of the price is taxable.  This will generally be determined on 
whether the “true object” of the transaction is the sale of a service or rental of tangible personal 
property.  This determination can be complicated and is often reached by looking at a variety of 
factors.  For example, the Department has determined that when a retailer provides a truck and an 
operator, the transaction is not generally considered a taxable rental of property.2  In such cases, the 
Department tends to view the true object of the transaction as a non-taxable service if the operator 
controls the truck.  Any determination must closely examine the facts and the contractual terms 
between the parties.  On the other hand, if the retailer separately states the charge for the truck and 
operator, then the transaction is generally treated as a taxable rental of property and a non-taxable 
provision of a service.  As I mentioned earlier, we cannot make a determination here in a general 
information letter and with the few facts provided. 
 

Miscellaneous 
 

This letter represents the good faith opinion of Department personnel who are knowledgeable on 
state taxes issues.  However, the Department does not make a specific determination here on any 
of the issues raised and the Department is not bound by this general information letter. 
 
The Department administers state and state-administered local sales and use taxes.  This letter 
does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home-rule counties.  
You may wish to consult with local governments which administer their own sales or use taxes 
about the applicability of those taxes.  Visit our web site at www.colorado.gov/revenue/tax for more 
information about state and local sales taxes. 
 
Enclosed is a redacted version of this letter.  Pursuant to statute and regulation, this redacted letter 
will be made public within 60 days of the date of this letter.  Please let me know in writing within that 
60 day period whether you have any suggestions or concerns about this redacted letter. 
 
 

                                                           
1  §39-26-104 and 202, C.R.S.   
2  See, Department Regulation 39-26-102.23, which can be viewed at www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library 

> Regulations > Final Regulations > Sales Tax 
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Sincerely, 
 

 
Office of Tax Policy Analysis 
Colorado Department of Revenue 
 
 


