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November 6, 2012 

 
XXXXXXXXXXXXXXX 
ATTN: XXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 

 
Re: Durable Medical Equipment 

Dear XXXXXXXXXX, 

You submitted on behalf of your client ("Company") a request for guidance to determine 
the applicability of Colorado sales and use tax on X X X X X X X X X X  . 

 
The Colorado Department of Revenue ("Department”) issues general information letters and 
private letter rulings. A general information letter provides a general overview of the relevant tax 
issues and is not binding on the Department. A private letter ruling provides a specific 
determination for a specific set of facts, is binding on the Department but not on the taxpayer, 
and requires payment of a fee. For more information about general information letters and 
private letter rulings, please see Department regulation 24-35-103.5 at 
www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library > Rulings. 

The Department initially treats your request as one of a general information letter. If you would 
like the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can resubmit a 
request and fee in compliance with regulation 24-35-103.5. It is important to remember that 
general information letters, such as this one, are general discussions of tax law and are not a 
determination of the tax consequence of any particular action or inaction. 

 
Issue 

Is the sale of XXXXXXXX ("Product”) exempt as a durable medical equipment in Colorado? 
 

Background 
 

Company rents and sells durable medical equipment to private individuals and is 
c o n s i d e r i n g the addition of Product to its inventory. Product is a band that allows the 
controlled application of cooling to selected areas of the body. Product is wrapped around 
the affected area and is connected to a device that allows the area to be cooled to a set 
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temperature. The device that cools the cuff is not attached to the body, is relatively large, and 
not easily mobilized. This type of therapy is commonly used in the recovery of orthopedic 
surgery and is prescribed by the operating physician. Company believes Product meets the 
definition of durable medical equipment and is, therefore, exempt from sales tax if sold 
pursuant to a prescription. 

Discussion 
 

The Department does not have a regulation or publication that specifically addresses your 
inquiry. The following is a general discussion of the tax issues surrounding your  request. 

 
Colorado imposes sales and use tax on the sale of tangible personal property. §39-26- 104 
and 202, C.R.S. Colorado has several exemptions for medical equipment and supplies. 
The exemption most applicable to Product is the exemption for durable medical 
equipment. §39-26-717(2)(a), C.R.S. Durable medical equipment which qualifies for this 
exemption must meet four criteria. 

 
(I) "Durable medical equipment" means equipment, including repair and replacement 

parts for such equipment, dispensed pursuant to a prescription, that: 
 

a. can withstand repeated use; 
b. is primarily and customarily used to serve a medical purpose; 
c. is generally not useful to a person in the absence of illness or injury, 
d. is not worn in or on the body. 

Of the four criteria listed above, the only criterion that is in some doubt is whether the 
equipment "is not worn in or on the body." The Department is considering promulgating a 
regulation that includes examples of medical devices that qualify and do not qualify as 
durable medical equipment, including devices that are, in s o m e 
fashion, worn on the body. If you would like a more specific ruling on the facts set forth in the 
request, you can request a private letter ruling. 

Finally, it is important to note that, in addition to the four listed criteria, Product must be sold 
pursuant to a prescription in order to qualify for the exemption. This means that sales of 
Product to hospitals, medical clinic, and medical providers are not exempt unless the sale 
qualifies as a wholesale for resale. Sales of Product by these entities to patients are 
exempt if sold pursuant to a prescription. 

 
Miscellaneous 

 
This letter represents the good faith opinion of Department staff who are knowledgeable ofstate 
taxes issues. However, the Department does not make a specific determination here on any of 
the issues raised and the Department is not bound by this general information letter. 
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The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This letter 
does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home- rule 
counties. You may wish to consult with local governments which administer their own sales or 
use taxes about the applicability of those taxes. Visit our web site at 
www.colorado.gov/revenue/tax for more information about state and local sales taxes. 

Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this redacted 
letter will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me know in writing 
within that 60 day period whether you have any suggestions or concerns about this redacted 
letter. 

 
 

Sincerely, 
 
 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue 
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