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February 8, 2012 

xxxxxxxxxxxxxxx 
ATTN:XXXXXXXXXX 
xxxxxxxxxxxxxxx 
xxxxxxxxxxxxxxx 
Re: Medical review of pharmacy records 

Dear XXXXXXXXXXX, 

 
  

You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXX ("Company") a request for guidance on the 
application of sales tax on a paid XXXXXXXXXXXXXXXX ("Report") of a patient's medication 
record by a Company's pharmacist. The Department issues general information letters and 
private letter rulings. A general information letter provides a general overview of the relevant 
tax issues and is not binding on the Department. A private letter ruling provides a specific 
determination for a specific set of facts, is binding on the Department but not the taxpayer, 
and requires payment of a fee. For more information about general information letters and 
private letter rulings, please see Department regulation 24-35-103.5 at 
www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library> Rulings. 

 
The Department will initially treat your request as one for a general information letter. If you 
would like the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can 
resubmit a request and fee in compliance with regulation 24-35-103.5. It is important to 
remember that general information letters, such as this one, are general discussions of tax 
law, are not a determination of the tax consequence of any particular action, and are not 
binding on the Department. 

 
Issue 

 
Whether a charge by the Company for a medical review of a patient's medication records by 
a Company pharmacist is subject to state or state-administered local sales tax? 

 
 

Background 
 

Company operates retail stores in Colorado and offers to its customers, among other things, 
a comprehensive review of medication records by a pharmacist. The Report includes a face 
to face consultation between the patient and pharmacist. The Report procedure is contained 
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under "Patient Request or Offer of Services" within the Company's Policy and Procedure. As 
part of the Report, a pharmacist completes a "Comprehensive Medication Action Plan" 
(Plan). The Plan includes the Report worksheet, any therapy changes that are initiated by 
the Report, any adherence issue encountered, any type of follow-up needed by the patient to 
their doctor, any type of follow-up needed by the pharmacist to the patent to monitor the new 
therapy and/or new administration. The Company's procedure states that the patient 
receives a copy of his/her personal medication chart as part of the Report. It is unclear from 
the Company's description of the Report procedure whether the patient actually receives a 
copy of the Report and/or the Report worksheet generated as part of the service or whether a 
patient can receive a copy of the personal medication chart without a charge. 

 
 

Discussion 
 
Colorado imposes sales tax on the sale of tangible personal property.1 Colorado generally 
does not impose sales tax on sales of services. When a transaction involves both the 
performance of a service (or some other nontaxable item) and the transfer of tangible 
personal property, the Department will determine if the sale of service and tangible personal 
property are separable. When the service is readily separable and stated separately from 
the sale of goods (sometimes referred to as a mixed transaction2), then sales tax applies only 
to the price for the goods. For example, a dress retailer who also provides alteration service 
should not collect sales tax on the alteration service if the service charge is separately stated 
on the invoice. In such cases, the service is "separable" from the sale of the dress and, 
therefore, sales tax is applied only to the sale of the dress if the charge for the service is 
separately stated. A.O. Stores v Department of Revenue, 19 P.3rd 680 (Colo. 2001). In 
contrast, where the nontaxable service or item are separable but stated together in one price, 
the entire transaction is subject to sales tax. 

 
If the service and the tangible personal property are inseparable, the Department will then 
examine the transaction for "true object" of the transaction. See, generally, Service 
Enterprise regulation SR-40. If the transaction's true object is the transfer of tangible 
personal property, then the total price paid by the buyer is subject to sales tax even though a 
portion of the price is for the performance of a service. If, on the other hand, the true object 
of the transaction is the sale of a service, then the charge is not subject to sales tax even 
though tangible personal property is transferred to the customer. 

 
The Department considers a variety of factors in determining the true object of a transaction, 
including whether the transfer of tangible personal property is incidental to the service 
provided and the level of expertise provided in the transaction. In general, a service which 
involves a more sophisticated level of expertise suggests that the transaction is a sale of 

 

1 §39-26-104(1), C.R.S. It is not clear from the facts presented whether there is a transfer of 
tangible personal property for which a charge is made. If there is no transfer, then sales tax is 
clearly inapplicable. If the Report is transferred to the patient or if the Company charges a fee for 
the patient medication chart, then it becomes important to determine the "true object" of the 
transaction. 
2 Hellerstein, State Taxation (WG&L),,I 12.08[1][c] Services Coupled With a Transfer of Separate 
Property 
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service. For example, a transaction involving consultations and advice of professionals such 
as doctors, architects, dentists, accountants and lawyers are considered a sale of services 
even though the transaction may involve the transfer of tangible personal property, such as 
reports or summaries or even a will or tax return. When the property at issue is a report, the 
department will also consider whether the report is specific to a particular individual (e.g., a 
report or survey requested by and for a specific individual) or is intended for broader 
distribution (e.g., market surveys made generally available to the public). Colorado General 
Information Letter No. GIL-07-27, 12/04/2007. Other states have found the purchase of 
pharmaceutical consultations are a sale of services. See, e.g., Connecticut Legal Ruling No. 
94-12, 06/24/1994 (a pharmaceutical consultation is not subject to sales tax because 
pharmacists are a providers of professional services, which are exempt in Connecticut); 
Missouri Private Letter Ruling No. LR 6956, 11/04/2011 (review of a patient's medication 
history for appropriateness and recommendations where pharmacist and patient complete a 
"plan" is not a sale of tangible personal property). Although the tests for the taxability vary, 
states that have reviewed this issue have concluded that the pharmacist is providing a 
service to the patient. 

 
It is unclear from the information provided in your letter whether there is any transfer of 
personal property, such as a report, from the retailer to the patient. If transaction does 
involve a transfer of a report to the patient for which the Company typically charges a fee, 
and given the fact that there is no separately stated charge for such a report, then the 
Company should consider whether the "true object" of the transaction is the sale of the report 
or the sale of a service. As I mentioned earlier, the department does not provide in a general 
information letter such as this a determination with respect to a specific set of facts. 

 
 

Miscellaneous 
 

Pursuant to state law and Department regulation 24-35-103.5, noted above, the Department 
will make public a redacted version of this letter. Your letter requesting this general 
information is not made public. I enclosed a proposed redacted version of this letter. Please 
contact me within 60 days from the date of this letter if you have any questions, comments or 
objection concerning the redacted letter. 

 
I hope this is helpful. Please feel free to contact me if you have any questions. 

 
 

Sincerely, 
 
 
 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue  
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