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XXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXX 

February 28, 2008 

Re: propane and propane tanks, prepaid phone cards 

Dear XXXXXXXXX, 

This letter is in response to your letter to the Colorado Department of Revenue, dated December 14, 
2007, re: the taxability of prepaid cards, game cards, and other similar prepaid cards. You also ask 
about the taxability of propane and propane tanks used for home heating and cooking. I apologize 
for the delay in responding to your inquiries. As noted in our earlier correspondence to you, the 
department has limited resources and we have not been able to respond to these requests as quickly 
as we would like. 

Issues 
You have two groups of questions. 

1. Does sales tax apply when a retailer:
a. sells a customer a pre-filled new propane tank, or
b. fills a tank owned by a customer, or
c. exchanges a newly filled tank for an empty tank from the customer?

2. Are sales of various types of prepaid cards for landline and cellular telephone, games, ring
tones, music downloads, and Internet access, taxable?



Discussion 
1. Taxability of propane and propane tanks. 
Colorado exempts the sale of gas, including propane, used for residential purposes including home 
heating and cooking. §39-26-715, C.R.S. and Department regulation (39-)26-715.1. Home heating 
and cooking includes propane used in an outdoor grill and recreational vehicles. 

Question 1(a). Propane tanks are tangible personal property and, as such, their sale or use is 
taxable. §39-26-104(1)(a), C.R.S. When a retailer sells new prefilled propane tank, sales tax is due 
and is calculated only on the price of the tank. However, if the prices of the tank and gas are not 
separately stated on the customer’s invoice, sales tax is calculated on the entire purchase price. 
Although Colorado has an exemption for the sale of containers, it applies only when there is a 
wholesale sale. See discussion in response to Question 1(c), below. 

Question 1(b). No sales or use tax due when a retailer fills a tank supplied by the customer if the 
propane is used for residential heating or cooking. See discussion below regarding documentation of 
exempt sales. 

Question 1(c). No sales tax is due when a retailer exchanges a filled propane tank for an empty tank 
if the propane is used for residential heating or cooking. The retailer is considered the consumer of 
the tank, much like a dairyman is considered the consumer of a returnable milk crate used to deliver 
milk to customers, or the soft drink distributor is consider the consumer of returnable bottles used to 
sell its beverage. Typically, when a retailer is the consumer of goods, it must pay sales or use tax 
when it acquires the property. However, there is an exemption available to retailers who acquire from 
a distributor containers used by the distributor to ship tangible personal property to the retailer. §39- 
26-102(20(a), C.R.S.; Weed v. Department of Revenue, 175 Colo. 509 488 P2d 877 (Colo. 1971). 
For example, if the retailer acquires from Supplier A pre-filled propane tanks which the retailer then 
exchanges for unfilled tanks from customers, then the retailer is not liable for sales or use tax on its 
purchase of the tanks (or of the propane) from the distributor. This exemption applies even if the 
tanks are returnable to the propane distributor for refilling. Any security deposit charged by either the 
distributor or the retailer for the return of the tank is also not taxable. 

However, the retailer is liable for sales or use tax if it acquires unfilled propane tanks from a supplier. 
For example, if the retailer purchases unfilled tanks from Supplier A and purchases propane from 
Supplier B and the retailer then fills the tanks from its propane storage facility, the retailer must pay 
sales or use tax on its acquisition of the tanks from Supplier A. Tax is due because the exemption 
applies only when the propane distributor uses the tanks as part of its sale of the propane to the 
retailer. 

Finally, I caution that a retailer must maintain appropriate records that establish that the sale of 
propane is an exempt sale for residential use. As is true of all exemptions, the sale of propane is 
presumed taxable and the retailer has the burden of establishing with competent, sufficient, and 
verifiable records that a sale is exempt. A retailer has not overcome the presumption simply on a 
showing that many of its customers are household consumers. For example, a hardware store 
retailer has not overcome the presumption simply by establishing that many of its customers are 
residential consumers. The department will accept written statements retained by the retailer and 
signed by customers affirming that the propane is for residential heating or cooking, unless the 
customer’s name (e.g., a business name), the volume of propane purchased by the customer, the 
type of container filled, or other facts raise reasonable doubts about the veracity of the customer’s 
statement. 

2. Taxability of Pre-Paid Cards. 



Although a prepaid card is tangible personal property, the true object of the sale to the consumer is 
the monetary value of the credit and not the card itself. Compare, City of Boulder v. Leanin’ Tree, Inc. 
72 P3d 361 (Colo. 2003) (transaction is non-taxable sale of a service or intangible even though it 
involves transfer of incidental tangible personal property). Prepaid cards are equivalent to a paper 
credit voucher or other similar document which represents an intangible contract right (i.e., credit). 
Much like a bank which issues a paper bank note or other credit voucher is considered the consumer, 
not the reseller, of the paper stock on which credit is printed, the retailer of a prepaid card is 
considered the consumer, not reseller, of the card stock on which the credit is issued. For this 
reason, the sale by a retailer to a customer of a prepaid card is a non-taxable sale of an intangible 
property right and the transfer of the credit card is only an incidental and non-taxable aspect of the 
transaction. See, also, Texas Policy Letter Ruling No. 200605591L, 05/17/2006; Arizona Private 
Taxpayer Ruling No. LR99-010; Florida Tax Information Publication No. 06(A)01-21. 

Please note, however, that the prepaid card maker’s purchase of the card stock from the card stock 
supplier is a taxable retail sale of tangible personal property. The prepaid card maker is the 
consumer of the card stock and the true object of that sale is the card stock itself. The subsequent 
sales by the prepaid card maker to retailers (and retailers’ sales to consumers) are, as discussed 
above, not taxable because they are sales of intangible property (i.e., credit). 

Finally, the retailer of the underlying product or service which is purchased by a consumer using the 
credit card (e.g., a telephone company providing telephone service to a consumer who pays for the 
service using the credit card) is responsible for collecting tax, if any, due from the consumer on the 
sale or use of such service or product. 

Finally, the Department makes a good faith effort to provide accurate and complete answers to 
questions posed to it by taxpayers. However, the information and answers provided here are not 
binding on the Colorado Department of Revenue, nor do they replace, alter, or supersede Colorado 
law and regulations. The Executive Director, who by statute is the only person having authority to 
bind the Department, has not formally reviewed and/or approved this response. 

Respectfully, 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue 
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