
 

 

 

 

 

GIL-2009-019 

June 30, 2009 

XXXXXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXXX 

Re: use tax / display items 

Dear XXXXXXXXXXXX, 

This letter is in response to your inquiry regarding use tax.  The Department issues 
general information letters and private letter rulings.  A general information letter 
provides a general overview of the applicable tax law, does not provide a specific 
determination, and is not binding on the department.  A private letter ruling is a 
determination of the applicability of tax to a specific set of circumstances and is binding 
in the department.  A party requesting a private letter ruling must provide certain 
information and remit a fee.  For more information about general information letters and 
private letter rulings, please refer to the Department’s regulation 24-35-103.5, C.R.S., 
which is available on our web site at:  www.colorado.gov/revenue/tax.  
 
I will initially treat your request as one for a general information letter because the 
request does not contain the information or fee necessary for a private letter ruling.  
You may resubmit this request as a request for a private letter ruling. 
 

Issue 

1. Are your clients required to remit use tax upon withdrawal of products from 
inventory? 

2. If they are required to remit use tax, are they allowed a credit for use tax paid 
when the product is ultimately sold?  

3. Should the answers for questions one and two also apply to the Colorado cities 
that have use tax? 
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Background 

You represent a client that will withdraw items from its inventory, assemble the product 
and displays it on the sales floor.  After several weeks or longer of being on display, the 
client will sell the display product and replace it with another item.  

Discussion 

Colorado levies use tax on the use, storage, or consumption of tangible personal 
property sold at retail.  §39-26-202, C.R.S.  A retailer generally does not incur use tax 
on its inventory because it purchases the inventory at wholesale (purchase for resale), 
not retail.  However, in order to come within this exemption, the retailer cannot make 
any use, other than incidental use, of the product prior to resale.  If a retailer’s use of 
goods from its inventory is more than incidental, then that use is a taxable transaction 
separate and distinct from the retailer’s subsequent taxable retail sale of the goods to 
customers.  See, e.g., American Multi-Cinema, Inc. v. City of Westminster and Susan 
S. Stubbs, as Finance Director for the City of Westminster., 910 P2d 64 (Colo.1995); 
A.B. Hirschfeld Press, Inc. v. City and County of Denver, et al, 806 P2d 917 (Colo. 
1991).  Thus, what was originally an exempt wholesale sale from the wholesale 
supplier to the retailer is recast as a retail sale to the retailer.  See, International 
Business Machines v. Charnes, 601 P.2d 622 (Colo. 1979).   Importantly, the use tax 
owed by the retailer is calculated on the full price the retailer paid the supplier (i.e., use 
tax is not calculated on a prorated schedule based on the retailer’s partial use of the 
product prior to resale).  For this reason, it does not matter that, at the time the retailer 
pulls goods from inventory its own use, the retailer intends to resell the used inventory 
to its customers at some future date.  See, e.g., A.B. Hirschfeld Press, Inc. v. The City 
and County of Denver; 806 P2d 917 (Colo. 1991) (court rejected retailer’s argument 
that it was not liable for use tax because it intended to resell goods that it used prior to 
resale).   And because these are separate transactions, the retailer is not entitled to a 
credit for use tax it pays when the retailer sells the goods to a customer.  

The principal issue presented in your letter is whether the use of inventory for a 
marketing display is more than an incidental use that would subject the retailer to use 
tax liability.  In general, a retailer who places product on display while also holding the 
same out for sale has only incidentally used the product and is not liable for use tax.  
For example, a bookstore that withdraws a book from inventory for purposes of display 
and sale has not created a use tax obligation.  The department generally views most 
retail display items as items held primarily for resale and not primarily for use by the 
retailer. 

If, however, the “primary purpose” of the retailer is to put the goods to its own use 
rather than for sale, then the retailer owes use tax.  A.B. Hirschfeld Press, supra.  A 
common example of a retailer using inventory primarily for its own use and not for 
resale is the retailer’s use of samples to market its goods.  Similarly, products 
consumed to some significant degree in the course of a product demonstration are 
considered primarily used by the retailer and not primarily for resale.  The department 
will consider a number of factors in applying this “primary purpose” test, including:  
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(1) the nature of the retailer’s contractual obligations, if any to use, alter or 
consume the property to produce goods or perform services;  
(2) the degree to which the items in question are essential to the retailer’s 
performance of those obligations;  
(3) the degree to which the retailer controls the manner in which the items are 
used, altered or consumed prior to their transfer to third parties; and  
(4) the degree to which the form, character or composition of the items when 
transferred to third parties differs from the form, character or composition of 
those items at the time they were initially purchased.  

Hirschfeld Press, 806 P.2d 921.  See, also, Kaiser Steel Corp. v. State Bd. of 
Equalization, 24 Cal.3d 188 , 154 Cal.Rptr. 919 (1979); Laux Advertising, Inc. v. Tully, 
67 A.D.2d 1066 , 414 N.Y.S.2d 53 (1979); Baltimore Foundry & Mach. Corp. v. 
Comptroller of State, 211 Md. 316 (1956). 

We note that in circumstances similar in a number of respects to the circumstances 
presented by your clients, Maine found that a retailer primarily used display cabinetry 
for the benefit of the retailer.   In Mathews Bros. Co., v. Maine, CV-93-001, 03/04/1994, 
the superior court of Maine considered whether a cabinet maker incurred use tax when 
it fully assembled and then displayed cabinets for customers to view.  The display 
cabinets were periodically sold to retail customers.  The retailer also depreciated the 
cabinets over the period they were displayed.  Applying the “primary purpose” test, the 
court concluded that the primary purpose of the goods was for use by the retailer and, 
therefore, an assessment of use tax was appropriate.  See, also, Robert Philip 
Spudich, d/b/a Columbia Billiard Center, v. Director of Revenue, State of Missouri, 745 
SW2d 677, 02/17/1988 (pool tables used for display and demonstration and sold only 
when inventory depleted created use tax because products primarily used by retailer 
rather than for sale); Foss Nirsystems, Inc. v. Comptroller, Md. Ct. of Special Appeals, 
(2003) 151 Md App 44, 822 A2d 1297, Dkt. No. 1428, 5-6-2003, aff'g Tax Court, Dkt. 
No. 98-SU-OO-0272, 3-15-2001 (retailer’s use of product for demonstration purposes 
was a use “primarily for the benefit of the retailer and not primarily used to sell the 
product).  The department will also consider the length of time that the retailer holds 
goods on display as an indication of whether the primary purpose of the goods were for 
resale or primarily for use by the retailer.  See, e.g., Washington Tax Decisions 90-305, 
10 WTD 107, 08/06/1990 (goods on display for such long periods of time that they 
cannot be sold as new). 

Although not a necessary basis for finding use tax liability, it is sufficient basis in most 
cases if the retailer treats the goods as other than inventory for tax purposes (e.g., 
capitalizing and depreciating a display item).  Compare, J.C. MConville v. SBE, Calif. 
Ct. Appl. 3d Dist., (1978), 85 Cal App 3d 156, 149 Cal Rptr 194 (Inventory that is 
capitalized and depreciated will be treated as used for use tax purposes); Virginia 
Public Document Ruling No. 94-45, 03/09/1994. 

As I noted above, a general information letter provides a general discussion of the tax 
issue and we do not make rulings regarding a specific factual setting in these general 
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information letters.  You may resubmit your request as one for a private letter ruling if 
you would like a determination on the specific facts you have described. 

Miscellaneous 

Please note that the department does not collect sales and use taxes for “home-rule” 
cities and counties.  You can find a list of these jurisdictions by visiting our web site at: 
 

www.taxcolorado.org  (go to Tax Forms > DRP 1002) 
 

Contact those governments for information about their taxes. 
 
This general information letter represents the advice of experienced members of the 
Department’s staff.  However, it is not binding on the department.  Enclosed is a 
redacted version of this ruling.  Pursuant to statute and regulation, this redacted 
version of the ruling will be made public within 60 days of the date of this letter.  Please 
let me know in writing within that 60 day period whether you have any suggestions or 
concerns about this redacted version of the ruling. 
 

Sincerely, 

Neil L. Tillquist 
Colorado Department of Revenue 
Tele: (303)866-5627 
Email: ntillquist@spike.dor.state.co.us 

 

 


